måndag 26 maj 2014

Vart tog maj vägen?


Symptomatiskt med månaden maj så försvann blogginläggen, just som det fanns som mest att berätta… Vi har haft fullt upp med att så och så och så och sen, skola, kratta, feja och dona…Och allt som intensivast var det förra veckan då allt skulle hända innan öppninghelgen.
Men nu är vi tillbaks igen - för kort har vi ändå hunnit knäppa!
Så här följer en liten bildkavalkad:



I Skåne får man hålla till godo med rapsfält, men i Ockelbo - här har vi präktiga maskrosängar som lyser i kapp med solen! Och de är inte sämre nu när maskrosbollarna börjar komma heller…

Och äntligen har årets linderrödssvin kommit för att böka bort kvickroten! I framtiden hoppas vi på får, höns och kaniner…





I förra veckan anlade vi "kungens rabatt". Vi har nämligen sökt och fått beviljat pengar från kungen själv! Rabatten ligger vid herrgårdscafét och kommer att sprida lite högsommarfägring till våra besökare. Växterna kommer från ett litet företag som heter Grön gestalning och det är en hel del nya växter ( för vår del) så det ska bli kul att följa dem. Några av dem är : Lejonsvans, silverrisp, höstöga, prärierudbeckia och diamantrör.  Vi återkommer med bilder under sommaren!


De sista fröna är nu sådda i växthuset: bönor, pumpor, squash och gurka. I år tycks bli ett riktigt pumpaår - hoppas på bra väder för det också. Vi har bl.a. utmanat två lokala odlare att odla den största pumpan till skördefesten i höst. Våran hade precis kommit upp när en konkurrent ringde upp och sa att han hade sina blom…


I rosträdgården har clematisarna börjat slå ut, och i örtagården har pelargonutställningen börjat ta form, och ja tulpanerna är i sitt esse just nu…Det får nog bli ett separat tulpanfrossa inlägg!



 I övrigt så har vi också börjat synas på instagram, vill du följa oss så heter vi wij_tradgardar.




måndag 12 maj 2014

Tomatplantering



Nu har de sista tomaterna blivit planterade i växthuset. De första att åka i backen var växthustomaten "Selandia". En sort som var vanligare förr i produktionsodling, innan det blev mer viktigt att tomaterna skulle mogna samtidigt på klasen, och att skalet skulle tåla transporter och annat trams som inte alls har med det allra viktigaste att göra, nämligen smaken!
Vilken tur att man då kan odla tomater själv, så att man får chansen att välja GODA sorter i alla möjliga former och färger.



De tomater som kom i jorden den här gången var körsbärstomaterna. I år odlar vi sorterna "Mei Wei", "Chilega" och "Naranja", sorter som beskrivs som "världens godaste" och "rena godiset"…
Dem ser vi fram emot att plocka solmogna och stoppa direkt i munnen!

fredag 2 maj 2014

Varmbänk & hästskit

Vi har anlagt den årliga varmbänken. I en varmbänk utnyttjar man den värme som brinnande gödsel ger. Ett praktiskt sätt om man vill börja säsongen lite tidigare. Studenterna är alltid med, och Frida håller här en kort genomgång innan. 

Sen är det dags att hugga in i gödselstacken!




Så här gör vi:
Obrunnen hästgödsel varvas med halm i åtminstone 40 cm. Halmen skänker luft och struktur till gödselblandningen vilket sätter fart på nedbrytningen och värmealstringen.Trampa runt på bädden så att materialet får bättre kontakt. Trampa inte för mycket, då det fortfarande ska finnas syre kvar.
Därefter vattnas bädden igenom. Överst läggs sedan ett 20 cm matjordslager att plantera och så i.
Nu lämnas bädden för att brinna under ungefär en vecka med drivbänksfönster på. Stick i en jordtermometer så kan du ha koll när temperaturen börja sjunka igen. Under första veckan kan temperaturen stiga till uppåt 50-60 grader! När temperaturen sen har stabiliserat sig på ca 20 grader är det dags att så eller plantera ut.






Här får de första salladsplantorna för året komma ut. Frida sår olika primörer; salladslök, karottmorötter,  dill och rödbetor